Návrh soudobé městské čtvrti v kontextu historického města - urbanistická studie - Kvasnica, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Zadáním diplomové práce byl návrh soudobé městské čtvrti v kontextu historického města v podrobnosti urbanistické studie. Jako řešené území této práce se stalo sídliště Obránců míru, které se nachází v těsné návaznosti na historické jádro Třebíče a zároveň stálo na počátku výstavby městské čtvrti Nové Dvory, kterou výrazným způsobem ovlivnila výstavba JE Dukovany. Hlavním cílem této práce je prokázat schopnost sídliště adaptovat se dnešním trendům na udržitelnou, soběstačnou, klimaticky i energeticky odolnou městskou strukturu s aplikací modro-zelené infrastruktury a poukázat na důležitost intenzivní recyklace rozvoje města. Koncept re-vize spočívá ve vytvoření kvalitního životního prostředí orientovaného v zeleni s podporou maximální průchodnosti, utváření a posilování komunitního soužití obyvatel. Re-vize je postupný proces založený na etapizaci, která zajistí dlouhodobě stabilní rozvoj s následnou možností postupného obnovování / nahrazování zástavby panelových domů novu strukturou.

The assignment of the diploma thesis was the design of a contemporary urban district in the context of a historical city in the details of an urban study. The area of interest is Obránců míru housing estate, which is located close to the historical core of Třebíč and at the same time stood at the beginning of the Nové Dvory district development, which was significantly influenced by the construction of the Dukovany NPP. The main goal of this thesis is to demonstrate the ability of the housing estate to adapt to today's trends to a sustainable, self-sufficient, climate and energy-resilient urban structure with the application of blue-green infrastructure and to point out the importance of intensive recycling development. The concept of the re-vision consists of the creation of a high-quality environment oriented in greenery enhancing the concept of permeability, shaping and strengthening the community coexistence of residents. The re-vision is a gradual process based on phasing, which will ensure long-term stable development with the subsequent possibility of gradual renewal / replacement of the construction of panel houses with a new structure.
Design of a contemporary urban district in the context of a historic city - urban study
Keywords: Třebíč; sídliště; sídliště Obránců míru; intenzivní rozvoj města; adaptace; re-vize; integrace do městské struktury; udržitelnost; sociální udržitelnost; ekologická udržitelnost; ekonomická udržitelnost; klimatická resilience; měkká mobilita; bydlení v zeleni; komunita; etapizace; Třebíč; housing estate; housing estate Obránců míru; intensive city development; adaptation; re-vision; city structure integration; sustainability; social sustainability; ecological sustainability; economical sustainability; climate resilience; soft mobility; garden city concept; community; phasing