Ztráty jednofázového asynchronního motoru s trvale připojeným kondenzátorem - Štaffa, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá zvyšováním účinnosti jednofázového asynchronního motoru s permanentně připojeným kondenzátorem. Celou práci lze dělit do dvou částí, jedna je obecnějšího charakteru a druhá se zabývá analýzou a měřením. První část je věnována konstrukčnímu provedení motoru, objasnění principu funkce, rozběhu a chodu motoru, a výpočtu účinnosti motoru, kde jsou zahrnuty typy ztrát snižující účinnost motoru. Druhá část je tvořena analýzou ztrát, která sestává z měření zatěžovacích momentových charakteristik, měření motoru při stavu nakrátko, naprázdno, měření mechanických a dodatečných ztrát. Dále byly měřeny hodnoty potřebné pro věrohodné vytvoření simulačního modelu (odpor jednotlivých vinutí apod.). Po vytvoření modelu v ANSYS Maxwell s využitím modulu RMxprt, po analytickém vypočtení zatěžovacích charakteristik a po získání charakteristik využitím metody konečných prvků lze tyto charakteristiky porovnat a určit tak správnost vytvořeného modelu. Toto měření a simulace bude provedeno i u motoru s kvalitnějšími plechy v magnetickém obvodu. Následně budou simulovány možné úpravy snižující jednotlivé ztráty, které byly nastíněny v předchozích kapitolách.

This project deals with increasing efficiency of one phase induction motor with permanent split capacitor. We can whole thesis divide into two parts, the first one is basic and the second is interested in analysis and measurement. First part handles with construction of single phase induction motor, explanation of function principle, start and run of motor. Calculating of efficiency including type of losses, which reduce efficiency. Second part concerns analysis losses including moment load characteristic, motor measurement while rotor is locked, with no load operation, measuring mechanical and additional losses. Further there will be measured useful values for creation model for simulation (reactance of windings etc.). Than will be the model created in ANSYS Maxwell with module RMxprt. After analytic calculation in RMxprt and using Finite Element Method (FEM) load characteristics will be compared together. This comparison gives us information about accuracy of model for simulation. Simulation and measurement will be carried out on another engine with high quality ferromagnetic material used for magnetic circuit of motor. Further will be done simulation of motor with modifications shown in previous chapter for high efficiency.
Losses of capacitor run induction motor
Keywords: Jednofázový asynchronní motor; zvýšení účinnosti; snížení ztrát; vysoká účinnost; konstrukce a princip funkce; trvale připojený kondenzátor; prodloužení magnetického obvodu; tvar drážek rotoru; ražení plechů; snižování odporu kotvy; tlakové lití mědi; změna průřezu statorového vinutí; žíhání statorových a rotorových plechů; měření zatěžovacích charakteristik; RMxprt; ASYS Maxwell; analytický výpočet; metoda konečných prvků; One phase induction motor; increase of efficiency; losses reduction; high efficiency; construction and principle of function; permanent split capacitor; core axial lengthening; design of rotor slot; cutting of metal plate; reduction of rotor resistance; die-cast rotor cage; cross enlargement of stator winding; stator and rotor core annealing; load characteristic measurement; RMxprt; ANSYS Maxwell; analytical calculation; finite element method