Subjektivní a objektivní hodnocení kvality řečového signálu - Bezdíček, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na subjektivní a objektivní metody pro měření kvality řečového signálu. Nejdříve se zabývá kvalitou přenosu řečového signálu, vlivy a složkami, které jí ovlivňují. Poté jsou v této práci postupně uvedeny použité subjektivní a objektivní metody hodnocení kvality řečového signálu. Jako objektivní metody byly zvoleny: poměr signálu k šumu SNR a jeho modifikaci pro řečový signál SSNR, metody ve spektrální oblasti (Itakurova míra a Kepstrální vzdálenost) a také metoda PESQ. V další části je popsána korelační analýza, která byla použita k porovnání subjektivních a objektivních metod hodnocení řečového signálu zvýrazněného algoritmy pro potlačení šumu. Poslední část této bakalářské práce obsahuje výsledky a to jak subjektivní metody, tak i objektivních metod. Na základě výsledků korelační analýzy byla v závěru doporučena nejlepší objektivní metoda, která nejvíce korelovala s výsledky subjektivní metody.

This Bachelor's thesis is focused on subjective and objective methods for evaluation of speech quality. In the first part, the quality of transmitted speech signal and its distorting effects are given. Futher, subjective and objective methods for evaluation of speech are described. The objective methods: Signal to Noise Ratio (SNR), Segmental Signal to Noise Ratio (SSNR), the methods for evaluation in spectral area (Log Likelihood Ratio Measures and Cepstral Distance) and also Perceptual Evaluation of Speech Quality (PESQ). The next part deals with the correlation analysis which is used for the comparison of subjective and objective methods. In the last part of the bachelor thesis the results of subjective and objective methods are presented. Finally on the basis of correlation analysis with the results of subjective method, the best objective method is recommended.
Subjective and Objective Assessment of Speech Quality
Keywords: zvýrazňování řeči; poslechový test; hodnocení kvality řeči; Itakurova míra; Kepstrální vzdálenost; SNR; SSNR; PESQ; korelační analýza; speech enhancement; listening test; speech quality assessment; LLR measures; Cepstral Distance; SNR; SSNR; PESQ; correlation analysis