Creative Hub - Šmihuľa, Bernard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Každoročne ukončia štúdium na vysokých školách stovky absolventov kreatívnych odborov, no štatistiky naznačujú, že veľká časť z nich sa neuchytí v odbore, ktorý vyštudovali. Prečo je tomu tak? Napriek existujúcemu dopytu po kreatívnych profesionáloch, mladí absolventi často čelia problémom pri prechode z akademického prostredia do praxe. Táto diplomová práca sa zameriava na návrh akademického coworkingu ako priestoru, ktorý prepája študentov a absolventov kreatívnych odborov (konkrétne fakúlt FA VUT a FaVU VUT) s odborníkmi z praxe. Objekt zahŕňa okrem zdieľaného pracovného priestoru aj funkciu galérie, ktorá podporuje prezentáciu tvorby a kontakt s verejnosťou. Projekt kladie dôraz na komunitu, spoluprácu a rozvoj praktických zručností. Spoločné priestory vytvárajú priestor pre interdisciplinárnu výmenu, networking a uľahčujú vstup mladých tvorcov do profesionálneho prostredia.

Every year, hundreds of students graduate from creative university programs, yet statistics show that many of them do not find employment in the fields they studied. Why is that? Despite the growing demand for creative professionals, young graduates often face difficulties transitioning from academic environments into practice. This thesis proposes the design of an academic coworking space that connects students and graduates from creative disciplines—specifically from the FA VUT and FaVU VUT faculties—with professionals from the field. The project includes not only shared working spaces but also a gallery function that supports the public presentation of work and fosters interaction with a broader audience. The concept emphasizes community, collaboration, and the development of practical skills. Shared spaces aim to facilitate interdisciplinary exchange, networking, and a smoother entry into professional life for young creators.
Creative Hub
Keywords: Obilní trh; coworking; Brno; Creative Hub; FA VUT; FaVU VUT; galéria; Obilní trh; coworking; Brno; Creative Hub; FA VUT; FaVU VUT; gallery