Rezervace vstupenek pomocí botů na chatovacích platformách - Chovanec, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
V súčasnosti sa čoraz viac do povedomia odbornej, ale aj laickej verejnosti dostáva pojemchat bot. Táto práca má za cieľ definovať daný výraz, preskúmať dostupné platformy, ichvývojové nástroje a následne sa pokúsiť implementovať prvky pokročilej funkcionality akýmisú napríklad asistenčné služby alebo platobné brány a to v kontexte procesu rezervácievstupeniek.

Today, people are starting to get familiar with the term of chat bots and it makes nodifference if they are specialists or general public. The aim of this thesis is to define chat botsas a web service, describe platforms which use this service and try to develop a connectionfor advanced functions, for example online payment gateways or virtual assistants, to extendcurrent ticket booking chat bot services.
Chat Bot Based Ticket Reservation
Keywords: chat bot; Microsoft Bot Framework; proces rezervácie vstupeniek; inteligentný asistent; Cortana; platobná brána; PayPal; internetový kalendár; Google Calendar; kognitívne rozpoznávanie; chat bot; Microsoft Bot Framework; ticket reservation; virtual assistant; Cortana; onlinepayment solutions; PayPal; calendar services; Google Calendar; cognitive recognition