Vliv akumulace PHA na stresovou odolnost bakterií vůči dezinfekčním prostředkům - Krupičková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem akumulace PHA na stresovou odolnost bakterií vůči dezinfekčním prostředkům. Jako modelové mikroorganismy, využité pro analýzy v experimentální části práce, byly zvoleny dva kmeny: PHA akumulující Cupriavidus necator H16 a její mutantní kmen neschopný PHA syntézy Cupriavidus necator PHB-4. Tyto bakterie byly exponovány třem vybraným dezinfekčním prostředkům (ethanol, savo a ajatin) o třech různých koncentracích. Byla stanovena viabilita bakterií při působení daných detergentů, a to plotnovou metodou a průtokovým cytometrem. Vliv dezinfekčních prostředků na bakterie byl dále zkoumán bujónovou diluční metodou, která spočívala v měření absorbance v čase. Poslední využitou technikou byla agarová difúzní metoda. Z výsledků je patrné, že produkce PHA pozitivně napomáhá obranyschopnosti buněk vůči dezinfekčním prostředkům, jelikož bakteriální kmen Cupriavidus necator H16 je více odolný než jeho mutantní kmen Cupriavidus necator PHB-4. Ze tří vybraných dezinfekčních prostředků je neúčinnější ajatin.

This bachelor thesis deals with the influence of acumulation of PHA balancing on the resistence of bacteria against desinfecting means. Two bacterial strains, PHA accumulation Cupriavidus necator H16 and its mutant strain insoluble PHA synthase Cupriavidus necator PHB-4 were used as model microorganisms. These bacteria were exposed to three different concentration of three desinfecting means (etanol, savo and ajatin). The viability of bacteria by the action of disinfectants was determined by the plate method and by the flow cytometry. The influence of desinfecting means against bacteria was examined by the broth dilution method which rested in measurement of absorbance over time. Agar diffusion method was the last one technique use. The results show that PHA production positively aids cell defence against desinfectants because bacterial strain Cupriavidus necator H16 is more resistant than its mutant strain Cupriavidus necator PHB-4. Of the free selected disinfectants, ajatin is the most effective.
Impact of PHA accumulation on stress resistance of bacteria against disinfection agents
Keywords: Cupriavidus necator; polyhydroxyalkanoáty; dezinfekční prostředky; ethanol; savo; ajatin; Cupriavidus necator; polyhydroxyalkanoates; desinfecting means; etanol; savo; ajatin