Studium interakce plicního surfaktantu s vybranými polymery - Suchá, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá studiem interakcí mezi plicním surfaktantem (Curosurf) a vybranými polymery (N,N,N-trimethylchitosan, polyvinylpyrrolidon, hyaluronan sodný). Práce se taktéž zaměřuje na inaktivaci plicního surfaktantu pomocí hovězího sérového albuminu, který způsobuje zvýšení povrchového napětí surfaktantu, přičemž takto inaktivovaný surfaktant není schopen plnit svou funkci v plicích. Přídavek polymerů k této směsi se projevil jakožto účinný prostředek pro navrácení povrchového napětí surfaktantu. V první řadě se tato práce soustředí na nalezení optimálních koncentračních poměrů polymeru a Curosurfu, při kterých dochází k jejich vzájemné interakci. K získání optimálních poměrů byla použita metoda dynamického rozptylu světla. V druhé části se práce věnuje stanovení povrchového napětí pomocí prstencového tenziometru dle du Noüy. Bylo zjištěno, že přídavek všech vybraných polymerů vedl ke snížení povrchového napětí inaktivovaného surfaktantu k hodnotám blízkých nativnímu Curosurfu. Tato práce poskytla přínosné informace k pochopení mechanismu obnovy povrchového napětí plicního surfaktantu.

This thesis deals with the study of interactions between pulmonary surfactant (Curosurf) and selected polymers (N,N,N-trimethylchitosan, polyvinylpyrrolidone, sodium hyaluronate). This work also focuses on the inactivation of lung surfactant using bovine serum albumin, which causes an increase in the surface tension of the surfactant, whereby the inactivated surfactant is unable to fulfill its function in the lungs. The addition of polymers to this mixture has been shown to be an effective means of restoring the surface tension of the surfactant. First of all, this work focuses on finding the optimal concentration ratios of polymer and Curosurf, at which their mutual interaction occurs. The method of dynamic light scattering was used to obtain optimal ratios. In the second part, the work is devoted to the determination of surface tension using a du Noüy ring tensiometer. It was found that the addition of all selected polymers led to a reduction of the surface tension of the inactivated surfactant to values close to native Curosurf. This work provided useful information to understand the mechanism of lung surfactant surface tension recovery.
Study of the interaction of lung surfactant with selected polymers
Keywords: Plicní surfaktant; N; N; N-trimethylchitosan; polyvinylpyrrolidon; hyaluronan sodný; dynamický rozptyl světla; tenziometrie; Lung surfactant; N; N; N-trimethylchitosan; polyvinylpyrrolidone; sodium hyaluronate; dynamic light scattering; tensiometry