Návrh výroby nosného plechu - Filip, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce předkládá návrh technologie výroby nosného plechu, který je vrchní součástí servisního vozíku, sloužícího k manipulaci s vypínačem vysokého napětí. Nosný plech je vyráběn z nízkouhlíkové, hlubokotažné oceli DX51D+ZM tloušťky 2 mm a jakosti dle EN 10346. Roční série byla stanovena na 200 ks. Po zhodnocení výrobních možností byly zvoleny technologie vysekávání a ohraňování. Byl navržen rozvinutý tvar součásti o rozměrech 1068 x 900 mm a vytvořen vysekávací plán. Bylo zjištěno, že z tabule 2 x 2500 x 1000 je možné vystřihnout 2 kusy nosného plechu při 70% využití materiálu. Dále byly zvoleny vysekávací nástroje a navržen výrobní postup. Největší vyvinutá, vysekávací síla byla stanovena na 122,8 kN. Zvolený stroj je hydraulický CNC lis TruPunch 5000. Pro ohýbání byl vytvořen ohraňovací plán, podle kterého budou zhotoveny ohyby ve třinácti krocích. K tomu budou použity nástroje razník OW209/S a dva druhy matric EV005 + FWZ a EV006 + FWZ. Maximální vyvinutá ohraňovací síla je, podle výpočtu, 259,8 kN. Ohýbací operace budou provedeny na CNC lisu TruBend 5130. V technicko ekonomickém zhodnocení byly stanoveny náklady na materiál polotovaru, které činí 57 337,5 Kč.

The thesis presents a proposal of technology for production of supporting plate, which is a top part of a service trolley, serving for manipulation with switch of high voltage. The supporting plate is manufactured of low carbon, deep drawing steel DX51D+ZM thickness 2 mm and quality according to EN 10346. Annual serie was set for 200 pieces. In evaluation of production possibilities were chosen technologies of punching and bending. There was designed unfolded shape of the sheet metal with dimensions 1068 x 900 mm and created cutting plan. As was found, from one metal board is possible to cut out 2 pieces of the supporting plate, while 70% of material use. In the next step, punching tools were chosen and manufacturing process was made. The highest achieved cutting force was 122,8 kN. The chosen machine is hydraulic CNC press TruPunch 5000. For bending there was created a bending plan, according to which bends will be made in thirteen steps. Used bending tools are punch OW209/S and two types of matrix EV005 + FWZ and EV006 + FWZ. Maximal achieved bending force is, according to the calculation, 259,8 kN. Bending operations will be made on CNC press TruBend 5130. In a technical and economical evaluation was determined cost for the material, which is 57 337,5 Kč.
Production of supporting plate
Keywords: ocel DX51D+ZM; nosný plech; tváření; vysekávání; ohraňování; DX51D+ZM steel; supporting plate; metal forming; punching; press-brake bending