Konstrukční řešení mechanismu přepínání turistické clony projektoru světlometu automobilu - Škývara, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cílem této práce bylo navrhnout mechanismus turistické clony, který by mohl nahradit současný mechanismus na projektoru společnosti Visteon-Autopal. Práce byla zaměřena na rešerši současně používaných řešení a především na návrh mechanismu. Návrh byl zpracován především po mechanické stránce a vytvořené varianty byly určeny pro získání konstrukčních doporučení pro konstrukci turistické clony v projektoru.

The purpose of this thesis was to create proposal of mechanism for the tourist shutter, which could replace the original solution for projector currently used by Visteon-Autopal. The thesis was focused on background research of known solutions and proposal of new mechanism. The proposal was processed from mechanical site at first. All proposals were created to get inspiration before final design of tourist shutter for projector.
Design Proposal for the Switching Mechanism of a Tourist Car Headlamp
Keywords: Turistická clona; projektor; tvar světelného kužele; změna levostranného a pravostranného provozu; světlomet.; Tourist shutter; projector; range of illumination; left-hand drive and right-hand drive traffic; headlamp.