Soudně lékařský a technický rozbor smrtelné dopravní nehody chodce s nákladním vozidlem - Ďatko, Miroslav; Zelený, Michal; Sedlák, Jaroslav; Schneller, Karel (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2015)
Authors of the lecture present a case of a road traffic accident of the year 2013. There was a fatal collision of the pedestrian and a lorry in Vyškov region. The assessment of this accident has required a complex approach and a final conclusion for the police has been set up on the basis of additional forensic and engineering expert opinions. The case interpretation has been richly documented pictorially and schematically.

Autoři přednášky prezentují případ silniční dopravní nehody z předminulého roku, kdy došlo ke smrtelnému střetu chodce s nákladním automobilem na Vyškovsku. Posouzení této dopravní nehody vyžadovalo komplexní přístup a definitivní závěry pro potřeby orgánů činných v trestním řízení byly stanoveny až na základě několika doplňujících soudně lékařských a soudně inženýrských posudků. Celá kazuistika je bohatě obrazově a schématicky dokumentována.
Keywords: road traffic accident; dead pedestrian; forensic expert opinion; engineering expert; dopravní nehoda; usmrcený chodec; soudně lékařský posudek; soudně inženýrský posudek