Konstrukční uspořádání křídla soutěžního letounu - Mahdal, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním uspořádáním křídla soutěžního letounu. Práce se skládá z pěti hlavních částí. První část popisuje soutěž Air Cargo Challenge, pro kterou je daný letoun navrhován. Dále je proveden výpočet letových obálek a zatížení, které působí na letadlo. V navazující kapitole je provedena pevnostní kontrola stávajícího modelu FabricK. Následující část bakalářské práce je věnována návrhu nového uspořádání nosníků. Poslední část porovnává výhody a nevýhody se starší verzí.

This bachelor’s thesis deals with the wing system design of competition aircraft. The thesis consists of five main parts. The first part is an introduction to the competition – Air Cargo Challenge, and the mission of UAV. The second part details the compilation of flight envelope and loads acting on the aircraft. Part three describes stress analysis of the old fabric method of wing construction. Part four of the thesis gives suggestions of a new wing system design, and its stress analysis. The final part of this bachelor’s thesis describes the advantages and disadvantages of the new system design, and compares them to the old version.
Wing system design of competition aircraft
Keywords: Letoun; soutěž; křídlo; zatížení; nosník; konstrukce.; Aircraft; competition; wing; load; beam; structure.