Interakce léčiv s fulvinovými kyselinami - kalorimetrická studie - Urbánková, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato bakalářská práce je zaměřená na studium interakcí mezi tetracyklinem a fulvinovými kyselinami. Pro studium této interakce byla využita izotermické titrační kalorimetrie. Metoda je založena na měření interakcí mezi molekulami. Izotermická titrační kalorimetrie stanovuje teplo uvolňované nebo pohlcované během vazebné reakce, což umožnuje stanovení termodynamických parametrů. Hlavním cílem experimentální části bylo prostudovat interakce tetracyklinu s fulvinovými kyselinami, které se volně vyskytují v půdě a jsou součástí půdního roztoku. Jako léčivo byl použit tetracyklin. Jde o širokospektrální antibiotikum, které je velmi často předepisováno jak v humánní, tak i ve veterinární medicíně, a proto jsou často v prostředí detekované.

This bachelor's thesis focuses on the study of interactions between pharmaceuticals and fulvic acids. Isothermal titration calorimetry, a method based on measuring the heat released or absorbed during binding reactions, was employed to investigate these interactions. This technique enables the determination of key thermodynamic parameters. The main objective of the experimental section was to analyze the interactions between tetracycline and fulvic acids, which are commonly found in soil. Tetracycline, a broad-spectrum antibiotic frequently used in both human and veterinary medicine, is regularly detected in the environment.
Interactions of pharmaceuticals with fulvic acids - calorimetric study
Keywords: Teteracyklin; kalorimetrie; fulvinové kyseliny; interakce; termodynamika; Tetracycline; calorimetry; fulvic acid; interaction; thermodynamics