Simulace a návrh inteligentních agentů - Šperka, Svatopluk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Konvenční způsob vývoje opakující fáze návrhu, implementace a testování není adekvátní pro systémy třídy inteligentních agentů, u nichž je vyžadováno komplexní chování, ale jejich specifikace je na počátku nejasná. Jako vhodnější se jeví inkrementální tvorba modelu agenta v simulaci, která dává návrháři přímou zpětnou vazbu v podobě změn chování systému. Tato interaktivita nejenže urychluje vývoj, ale také, díky novým znalostem o chování získaných během simulace, zpřístupňuje návrháři nové části prostoru možných modelů. Tato práce se zabývá srovnáním vhodnosti dvou přístupů k návrhu inteligentních agentů, a s nimi souvisejících platforem v kontextu modelovacího a simulačního frameworku SmallDEVS, pro tento způsob vývoje. Prvním přístupem je reaktivní subsumpční architektura založená na formalismu DEVS a druhým framework PNagent realizující deliberativní BDI architekturu pomocí Objektově Orientovaných Petriho Sítí.

Conventional method of development which repeats phases of design, implementation and testing is not adequate for systems like intelligent agents for which complex behavior is required but specification is unclear at the beginning of development process. Incremental design of agent's model during simulation seems more suitable for it enables direct feedback in behavioral changes of a system. This interactivity speeds up development process and helps to uncover parts of a space of all models to designer - thanks to new knowledge acquired during simulation. This thesis aims to provide comparison of suitability of two agent architectures and respective platforms in context of SmallDEVS modeling and simulation framework for this methodology of development. First approach is reactive and decentralized subsumption architecture based on DEVS formalism and the second one is PNagent, framework realizing deliberative BDI architecture using Object Oriented Petri Nets.
Simulation and Design of Intelligent Agents
Keywords: agent; robot; subsumpční architektura; BDI; metodologie vývoje; model-based design; kontinuita modelu; modelování; simulace; PNagent; PNtalk; DEVS; SmallDEVS; agent; robot; subsumption architecture; BDI; development methodology; model-based design; model continuity; modeling; simulation; PNagent; PNtalk; DEVS; SmallDEVS