Montované ocelové nádrže - Konečný, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou z oblasti šroubovaných ocelových nádrží, které tvoří nezanedbatelný podíl nádrží z celkového počtu všech typů nádrží. V první části této práce je zmíněná krátká historie šroubovaných ocelových nádrží, výrobci těchto nádrží a hlavní normy a standarty, kterými se řídí výpočet a realizace nejen těchto nádrží. V další části této práce jsou vypsané různé segmenty a hlavní díly šroubovaných ocelových nádrží. Dále následuje krátký popis montáže. V poslední části je popsána tvorba výpočtového modelu jedné z používaných střech ve výpočtovém programu ANSYS a následně provedena deformačně napěťová analýza pro zatížení sněhem dle normy v různých sněhových oblastech pro různé MKP model jak na 2D, tak na 3D úrovni.

This thesis deals with the area of bolted steel tanks, which constitute a significant share of the total number of tanks of all types of tanks. In the first part of this thesis is mentioned short history of bolted steel tanks, tanks producers and major standards and standards governing the calculation and realization not only these tanks. In the next part of this thesis mentions the various segments and major parts of bolted steel tanks. This is followed by a short description of the assembling. The last section describes the creation of a computer model of roofs used in simulation program ANSYS and subsequently performed stress-strain analysis for snow loads according to various snow areas for different FEM model in the 2D and 3D levels.
Assembled Steel Tanks
Keywords: montované ocelové nádrže; šroubový spoj; MKP; zatížení sněhem; Shell181; ANSYS; assembled steel tanks; bolted connection; FEM; snow load; Shell181; ANSYS