Adjustace difraktometru D8 - ADVANCE BRUKER AXS - Černý, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Předložená diplomová práce se zabývá adjustací difraktometru D8 Advance firmy Bruker AXS. Cílem práce je návrh a konstrukce přípravku, který bude aplikovatelný na stávající zařízení. Účelem navrhovaného zařízení je adjustace Göbelova zrcadla, jehož přesné nastavení je součástí základních servisních operací. Ve svém úvodu se práce zabývá teoretickými principy, na jejichž základě zařízení difraktometru pracuje. Následuje návrh možného řešení zadaného problému, doplněný o konkrétní praktickou realizaci. Tuto realizaci tvoří volba vhodného elektrického pohonu, návrh a výroba ovládací elektroniky a konstrukce mechanického adaptéru, jež umožní kompatibilní a flexibilní spojení navrženého systému se stávajícím zařízením D8 Advance. Všechny výše popsané bloky zařízení jsou doplněny o podrobný popis a technickou dokumentaci, která je součástí příloh.

This graduation thesis deals with Bruker AXS D8 Advance adjustment. Target of this thesis is design and realization of equipment which is going to be applicable on existing D8 advance machine and works with Göbel mirror adjustment. Mentioned adjustment is basic part of service operations necessary for D8. Introduction deals with theory of diffraction and basics of X-ray. Following part is presenting design of model which can be applicable and useful for solving of our problem. This design is completed with function device. This device realization is created by driving mechanism, control unit and mechanical adapter which is flexible and compatible with existing D8 Advance machine. All parts of designed device are fully described and complemented for full technical documentation, which is part of attachments.
D8 - ADVANCE X-RAY Difractometer Adjustment
Keywords: Adjustace; difraktometr; difrakce; prášková difrakce; Göbelovo zrcadlo; D8; D8 Advance.; Adjustment; diffractometer; diffraction; powder diffraction; Göbel mirror; D8; D8 Advance.