Vinařství a penzion - Mrkvicová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
V rámci diplomové práce jsem řešila projekt vinařství a penzionu, který je situován na jižní Moravu. Jedná se o dům samostatně stojící v mírně svažitém terénu. Budova je řešena bezbariérovým způsobem. Objekt má dvě nadzemní podlaží a suterén. V suterénu se nachází samotná výroba vína. Rozděluje se na několik částí, a to na čistou přípravnu, sklad lahví, sklad dusíkových lahví, tankovou halu, zázemí pro zaměstnance a export. Suterén a s prvním nadzemním podlažím jsou spolu vzájemně spojeny pomocí výtahu. První nadzemní podlaží je zařízené pro návštěvníky vinařství. Je zde recepce, velká degustační místnost s barem, kuchyní a sociálním zázemím. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází ubytování pro návštěvníky vinařství. Je zde 7 pokojů pro 2-3 osoby. Svislé obvodové zdivo v suterénu je tvořeno pomocí ztraceného bednění 50 výrobce BEST. Svislé obvodové zdivo v nadzemní části budovy je tvořeno keramickými tvárnicemi POROTHERM PROFI 44. Celý objekt je zateplen zateplovacím systémem Baumit open Premier. Vodorovné konstrukce jsou tvořeny stropními panely SPIROLL. Zastřešení nad druhým nadzemním podlažím je pomocí sbíjených vazníků. Střecha je sedlová, dvouplášťová s krytinou z falcovaného plechu. Celková výška budovy je 13 m. Před budovou se nachází parkoviště pro 12 aut a 1 parkovací místo pro osoby s omezenou schopností pohybu.

In my thesis I have dealt with a building plan of a winery and a boarding house located in South Moravia. It is a detached house which is embedded in a mildly steep land. The building itself is barrier free. There are two floors and a basement. There is a production of wine in the basement. It is separated into several parts such as a clean preparation room, a storeroom for wine bottles and storeroom for Nitrogen bottles, hall, emploees´area, and export. The basement and the first floor are conected with an elavator. The first floor is supposed to serve the visitors. There is a reception, a large degustation room, bar, kitchen and the sanitary facilities on the first floor. On the second floor there is acommodation for visitors. There are seven rooms adapted for two or three people. The vertical brickwork in the basement is formed by concrete blocks 50 by producer BEST. The above - grade vertical brickwork is made of ceramic blocks POROTHERM PROFI 44. The bulding is insulated with thermal insulation system Baumit open Premier. The horizontal construction is made of ceiling panels SPIROLL. A roofing above the second floor is made of nailed ties. The roof has saddle shape and is double skinned. Total height of building is thirteen metres. In front of the building there is parking lot for twelve cars and one place for disabled.
Winery and guest house
Keywords: penzion; výroba vína; suterén; ubytování; bezbariérový objekt; sbíjený vazník; dvouplášťová střecha; a boarding house; a production of wine; a basement; an acommodation; a barrier free building; nailed ties; a doble skinned roof