Voda v architektonické kresbě - Gabrielová, Milada (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2025)
Kreslí architekti do svých návrhů a skic vodu? Jak zachytit podstatu vody v architektonické kresbě? Může být zobrazení vody pravdivé? Zjištění ukázala, že architekti, ačkoli rádi pracují s vodou, nekreslí vodu často. Při pohledu na některé kresby architektů se nabízí otázka, zda je možné vodu zobrazit pravdivě, ale odpověď je subjektivní a existuje jen málo příkladů. Jako experiment jsem nechala studenty architektury nakreslit vodu, zcela libovolně. Výsledky jsou uvedeny níže. Může myšlení o vodě ovlivnit realitu? Je zde předpoklad, že ano. Může kreslení vody změnit myšlení o ní? Ano, během kreslení se mění způsob, jakým lidé o tématu přemýšlejí, to jsem ověřila při skupinové práci. Jaké jsou možnosti promítnutí myšlení o vodě do architektonické kresby? Architektonická kresba se obejde bez vody. Tuto neviditelnost lze změnit pouze záměrem ji nakreslit. Voda má pověst obtížně zobrazitelného fenoménu, ale při kreslení se vždy ukáže, že to není tak obtížné, pokud si kreslíř stanoví klíč k uchopení tématu. Chceme-li někde vodu, buď už tam je, nebo ji musíme přivést. Pro kresbu by tedy platilo, že vodu přivedeme. Co to všechno může znamenat? Otázky vyvolávají otázky.

Do architects draw water into their designs and sketches? How to capture the essence of water in an architectural drawing? Can the representation of water be true? The findings showed that architects, although they like to work with water, do not often draw water. Looking at some of the architects' drawings, the question arises whether it is possible to represent water truthfully, but the answer is subjective and there are few examples. As an experiment, I had architecture students draw water, completely arbitrarily. The results are shown below. Can thinking about water affect reality? There is an assumption that it can. Can drawing water change thinking about it? Yes, during drawing it changes the way people think about the subject, I verified this in group work. What are the possibilities of projecting thinking about water into architectural drawing? Architectural drawing can do without water. This invisibility can only be changed by the intention to draw it. Water has a reputation for being a difficult phenomenon to depict, but in drawing it always turns out to be not so difficult if the draughtsman sets a key to grasp the subject. If we want water somewhere, it is either already there or we have to bring it in. So for drawing it would be that we bring the water in. What could all this mean? Questions raise questions.
Water in architectural drawing.
Keywords: voda; architektonická kresba; skica; kreslení vody; inspirace vodou; uchopení tématu; změna mysli; water; architectural drawing; sketch; drawing water; water inspiration; grasping the theme; change of mind