Analýza a konstrukční návrh uložení hasícího přístroje v osobních vozidlech - Koutný, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2020)
Tato práce se zabývá současnými požadavky na vybavenost osobních vozidel hasicím přístrojem v České republice i ve světě. Na začátku práce jsou zhodnoceny současné způsoby instalace hasicích přístrojů v osobních vozidlech. Dále jsou zváženy různé požadavky na bezpečnost a ergonomii uložení hasicího přístroje ve vozidle, a také jaké jsou rizika v případě převážení neupevněného hasicího přístroje v prostoru pro posádku. Cílem práce je pak navrhnout a otestovat funkční vzorek držáku hasicího přístroje pro osobní automobil, který bude splňovat tyto požadavky, a jehož montáž nebude vyžadovat zásahy do karoserie. V závěru práce je pak zhodnocena možnost instalace tohoto držáku do některých typů vozidel.

This thesis looks into current requirements of having fire extinguisher in a car in both the Czech Republic and other countries. At first, there is an evaluation of current ways of mounting fire extinguishers in cars, as well as evaluation of various requirements concering safety and ergonomy of mounting fire extinguisher in a car and also what are the hazards of having unattached fire extihnguisher in the passenger compartment. The objective of this thesis is to desing and test a fire extinguisher holder which would fullfil these requirements and which will not require changes in the body of the vehicle. The final part of this thesis deals with evaluating of possibilities of mounting this holder into several types of vehicles.
Analysis and design of extinguisher fastening in passanger vehicles
Keywords: Hasicí přístroj; držák; popruh; spona; Fire extinguisher; mounting; strap; buckle