Generování provozu IoT sítí a detekce bezpečnostních incidentů - Pristaš, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je navrhnúť a vytvoriť systém generujúci prevádzku IoT sietí, vytváranie bezpečnostných incidentov na túto sieť a ich detekovanie. Prvá časť popisuje základné princípy IoT sietí, SCADA systémov a komunikačné protokoly IEC 60870-5-104 a DLMS/COSEM. Následne sú popísané priemyselné nástroje na emuláciu prevádzky SCADA systémov využívajúc skúmané protokoly. V ďalšej časti je popísaná bezpečnosť týchto systémov, spolu s rizikami, ktorým čelia. Na základe týchto informácií bol navrhnutý a implementovaný nástroj umožňujúci simulovať rozne typy útokov na SCADA systémy a sledovať ich reakcie. Posledná časť práce je venovaná možnostiam detekcie rôznych typov útokov a spôsobu ochrany sietí pred nimi.

The main purpose of my bachelor thesis is to design and create operation generating system of IoT networks, creating security incidents and their detection. First part describes basic principles of IoT networks, SCADA systems and communication protocols IEC 60870-5-104 and DLMS/COSEM. Subsequently there are described industrial tools emulating operation of SCADA systems using investigated protocols. The next section describes the security of these systems, along with the risks they face. Based on this information, a tool was designed and implemented to simulate various types of attacks on SCADA systems and track their reactions. The last part of the work is devoted to the possibilities of detecting di erent types of attacks and how to protect the networks from them.
IoT Traffic Generation and Detection of Security Incidents
Keywords: IoT - Internet veci; SCADA; IEC 104; DLMS/COSEM; IoT - Internet of Things; SCADA; IEC 104; DLMS/COSEM