Syntaktická analýza založená na gramatikách řízených stromy - Granát, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Cílem této práce je navrhnout a implementovat syntaktický analyzátor gramatik, jejichž derivační strom je omezen pomocí kontroly úrovní. Běžné postupy syntaktické analýzy jsou podrobně rozebrány a poté je diskutováno, jak by mohly být rozšířeny o kontrolu derivačního stromu. Nejdůležitější částí práce je návrh průběžné kontroly derivačního stromu souběžně s jeho konstrukcí, což umožňuje úzké propojení těchto dvou procesů. Uvedený přístup přináší výrazné zvýšení síly syntaktického analyzátoru.

The goal of this thesis is to design and implement the parser of grammars, whose derivation tree is limited by inspection of levels. Common parsing procedures are studied in detail and then it is discussed, how they could be extended by inspection of derivation tree. The most important part of the thesis is a draft of continuous inspection of the derivation tree simultaneously with its construction, which allows close cooperation between these two processes. This approach enables significant increasing of the parser power.
Parsing Based on Tree-Controled Grammars
Keywords: gramatiky řízené stromy; syntaktická analýza; bezkontextové gramatiky; tree controlled grammars; syntactic analysis; context-free grammars