Studium struktury a vlastností vody v blízkosti hydrofilních povrchů - Slaninová, Eva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium vlivu hydrofilních povrchů na strukturu a vlastnosti vody. Zejména se zaměřuje na nové experimentální poznatky ohledně anomálií chování vody v blízkosti hydrofilních povrchů, kde dochází k tvorbě tzv. exkluzních zón. Exkluzní zóny byly studovány za pouţití modelové hydrofilní vrstvy (Nafion), a to z hlediska rychlosti jejich vzniku, vlivu přídavku iontů a polárních látek a studia struktury vody v hydratované hydrofilní membráně pomocí infračervené spektroskopie.

The main aim of the bachelor thesis was focused on study of the effect of hydrophilic surfaces on the structure and behavior of water. Especially, it deals with the new experimental findings with regard to the anomaly behavior of water in vicinity of hydrophilic surfaces where explore the formation of structured water in as it is called exclusion zones. Exclusion zones were studied along the hydrophilic surfaces (Nafion) and examined from the point of view of the kinetics of exclusion zone, the effect of addition of ions and polar compounds and study the structure of the hydrated Nafion using infrared spectroscopy.
Study on structure and behavior of water in vicinity of hydrophilic surfaces
Keywords: strukturovaná voda; exkluzní zóna; hydrofilní povrch; structured water; exclusion zone; hydrophilic surface