Administrativní budova v Žilině - Jakubík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cieľom diplomovej práce je návrh administratívnej budovy v Žiline. Administratívna budova je navrhnutá na rohu dvoch ulíc. Budova má štyri nadzemné podlažia. Nosná konštrukcia objektu je železobetónový skelet. Priestor výťahu je tvorený železobetónovými stenami, čím vytvára stužujúce jadro pre nosný skelet. Obvodové stenysú riešené ako ľahký obvodový plášť. Strecha je navrhnutá ako zelená plochá strecha s fotovoltaickými panelmi. V strede budovy sa nachádza átrium, ktoré pomáha prenášať slnečné lúče do celej budovy. Objekt je vykurovaný a chladený dvoma tepelnými čerpadlami. Prívod vzduchu je riešený vzduchotechnickými jednotkami. Budova vytvára viac elektrickej energie ako spotrebuje a tak sa prebytočná elektrina predáva do siete. Teplá voda je pripravovaná pomocou tepelného čerpadla. Zásobník na teplú vodu má objem tisíc litrov. Zelená strecha funguje ako retenčná nádrž, zvyšok dažďovej vody sa využíva na splachovanie alebo zavlažovanie. Vyhodnotenie preukazu energetickej náročnosti je klasifikovaný ako A-veľmi úsporná. Treťou časťou diplomovej práce je hodnotenie SBToolCZ. Hodnotenie navrhnutej budovy podľa kritérií SBToolCZ je zlatý certifikát.

The topic of the master thesis is the design of an office building in Žilina. The office building is designed in the corner of streets. The building has four above ground floors. Load-bearing structure is a reinforced concrete frame. The elevator space formed by iron and concrete walls creates a stiffening core for the concrete frame. Envelope wall of the building is designed as curtain wall. Roof is designed as flat green roof with photovoltaic panels. In the centre of the building there is an atrium which helps transmit sunshine to the whole building. The building is heated and cooled by two heat pumps. Supply of fresh air is designed with central heating ventilation and air conditioning. The building create more electricity than it consumes, excess electricity is sold to the grid. Hot water is heated by a heat pump. Hot water is storage in one thousand litres storage reservoir. The green roof works as a retention tank for rainwater. The rest of rainwater i sused for flushing and irrigation. The assessment of the building's energy efficiency certificate is A. The third part of my thesis is the evaluation of SBToolCZ. Evaluation of the proposed building according to the SBToolCZ criteria is a gold certificate.
Office building in Žilina
Keywords: administratívna budova; Envilop; hybridné vetranie; átrium; zelená plochá strecha; fotovoltaika; SBToolCZ; tepelné čerpadlo; zlatý certifikát; Office building; Envilop; hybrid ventilation; atrium; flat green roof; photovoltaics; SBToolCZ; heat pump; gold certificate