Spektrální analýza ve světelné mikroskopii - Kvašňovská, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Táto práca sa zaoberá základnými metódami spracovania obrazovej informácie a segmentácie obrazu s cieľom vykonať spektrálnu analýzu objektov. Obsahuje prehľad základného matematického aparátu potrebného pre prácu s obrazom a predstavuje algoritmus určený na výpočet spektrálnej charakteristiky peľových zŕn zo snímok získaných v rôznych častiach spektra viditeľného svetla.

This thesis focuses on fundamental methods of image processing and image segmentation with the aim of performing spectral analysis of objects. It includes the essential mathematical background necessary for image processing and presents an algorithm designed to compute the spectral characteristics of pollen grains from images acquired at various wavelengths within the visible light spectrum.
Spectral Analysis in Light Microscopy
Keywords: spracovanie obrazu; segmentácia obrazu; spektrálna analýza; image processing; image segmentation; spectral analysis