Fukcionalizace polypropylenu roubováním - Kelíšek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Bakalářská práce pojednává o funkcionalizaci polypropylenu roubováním. Teoretická část obsahuje dosavadní poznatky o vlastnostech polypropylenu, kyselině polymléčné, o radikálovém roubování, faktorech ovlivňujících vlastnosti tímto způsobem funkcionalizovaného polymeru a o modifikaci směsi nemísitelných polymerů pomocí kompatibilizéru. Experimentální část práce se zabývá přípravou vzorků polypropylenu roubovaného kyselinou polymléčnou a směsí polypropylenu a kyseliny polymléčné za různých podmínek v hnětiči. V průběhu hnětení byl sledován točivý moment a teplota. Vzniklé materiály byly vyhodnoceny porovnáním jejich základních vlastností (pevnost v tahu, index toku taveniny).

This bachelor thesis deals with the study of functionalization of polypropylene by grafting. The theoretical part summarizes current knowledge about the properties of polypropylene, polylactic acid, radical grafting, factors influencing the properties of such functionalized polymer and modification of immiscible polymers by the aid of compatibilizer. In the experimental part, samples of polypropylene grafted with polylactic acid, and blends of polypropylene with polylactic acid were prepared on an internal mixer under different conditions. Temperature and torque were monitored during the mixing. Created materials were evaluated by comparing their base properties (tensile strength, melt flox index).
Functionalization of Polypropylene by Grafting
Keywords: Polypropylen (PP); kyselina polymléčná (PLA); reakce v tavenině; roubování; modifikace; Polypropylene (PP); polylactic acid (PLA); reaction in the melt phase; grafting; modification