Výkonový zesilovač pro pásmo krátkých vln - Fiala, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
V této diplomové práci je popsán návrh výkonového zesilovače pro pásmo krátkých vln. Navržený zesilovač byl zkonstruován. V prvních třech kapitolách je nastíněna základní problematika týkající se vysokofrekvenčních zesilovačů. Je zde také stručně popsána potřebná teorie pro realizaci zesilovače. Ve čtvrté kapitole je na základě teoretických znalostí navrženo konkrétní zapojení zesilovače. Kompletně navržený zesilovač se skládá z předzesilovače, výkonového stupně a bloku filtrů. K návrhu a ověření některých částí zapojení byl využit program OrCAD PSpice, Ansoft Designer SV a EAGLE. Měření zkonstruovaného zesilovače se nachází v šesté kapitole. Tato práce také obsahuje návrh laboratorní úlohy.

This master’s thesis describes RF power amplifier design. The designed amplifier has been built. The first three chapters outline basics about radio frequency amplifiers. The basic theory needed for amplifier implementation is also described there. In the fourth chapter the power amplifier is designed. The design is based on the theoretical knowledge. Complete amplifier contains RF preamplifier, power amplifier and filters. The OrCAD PSpice, Ansoft Designer SV and EAGLE programs have been used for the design and verification of some sections of circuits. Measurement results of the built amplifier are in the fifth chapter. This thesis contains also the draft for laboratory exercise.
Shortwave power amplifier
Keywords: Vysokofrekvenční zesilovač; zesilovač; amplitudová modulace; krátké vlny.; RF power amplifier; power amplifier; amplitude modulation; shortwave radio.