Posouzení ekonomické situace společnosti a návrhy na její zlepšení - Matys, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2019)
Diplomová práce se zabývá hodnocením ekonomické situace společnosti BPS Bicycle Industrial s.r.o. pomocí analýzy časových řad. Teoretická část popisuje finanční ukazatele, analýzy časových řad a regresní a korelační analýzu. Na základě vypracovaných analýz byly stanoveny návrhy, které povedou ke zlepšení stávající situace společnosti. Společnost BPS se ukázala jako finančně zdravá. Z analýz byly zjištěny nedostatky ke zlepšení. Například podíl vlastního a cizího kapitálu, využití volných finančních prostředků a doba obratu pohledávek a závazků. Je navrženo větší využívání cizího kapitálu. U doby obratu pohledávek je naznačen systém sankcí a využití nadbytečných prostředků je řešeno návrhem investice do akcií.

The diploma thesis evaluates the economic situation of BPS Bicycle Industrial s. r. o. time series analysis. The theoretical part describes financial indicators, time series analyzes and regression and correlation analysis. Based on the analyzes, suggestions were made to improve the current situation of the company. BPS has proven to be financially sound. Shortcomings to improvement were identified from the analyzes. For example, share of equity and debt, use of surplus funds and turnover of receivables and payables. This ratio needs to be addressed through greater use of debt. The system of sanctions is solution for problem the turnover of receivables and the use of surplus funds by investing in shares.
Assessing Economic Situation of a Company and Proposals for Its Improvement
Keywords: Predikce; statistické metody; časové řady; regresní analýza; korelační analýza; Prediction; statistic methods; time series; regression analysis; correlation analysis