Vývoj a výzkum environmentálně úsporných izolačních materiálů - Peterková, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Stále zvyšující se poptávka po nových progresivních stavebních materiálech klade tlak na společnost neustále vyvíjet nové materiály, které budou šetrné k životnímu prostředí, budou vykazovat velmi dobré užitné vlastnosti a budou také cenově dostupné. Jedním z hlavních cílů v oblasti materiálového výzkumu ve stavebnictví je využívat při vývoji nových stavebních materiálů snadno obnovitelné surovinové zdroje, případně průmyslové odpady. Současný trend zateplování stavebních konstrukcí vede k vývoji environmentálně úsporných izolačních materiálů na bázi snadno obnovitelných surovinových zdrojů ze zemědělství a chovu dobytka, které by v budoucnu mohly být alternativními materiály k dnes běžně užívaným izolačním materiálům. Disertační práce popisuje výzkum a vývoj izolačních materiálů na bázi přírodních vláken původem ze zemědělství, jedná se zejména o vlákna technického konopí, lnu a juty. Dále pak také studium tepelně vlhkostního chování těchto vyvíjených materiálů, včetně provedení výpočtových simulací chování těchto materiálů po zabudování do stavební konstrukce.

Increasing demand for new progressive construction materials requires development of modern environmentally friendly materials with excellent end-use properties and reasonable price. One of the main objectives of material research in building industry is using renewable resources of raw materials of industrial waste for development of new construction materials. Current trend of thermal insulation of building constructions results in development of environmentally friendly insulation materials based on renewable material resources from agriculture and stock farming, which could became alternative for current common use insulation materials in the future. The thesis describes research and development of insulation materials based on natural fibres of agricultural origin; in particular fibres of hemp, flax and jute. Hydrothermal behavior of developed materials is studied including computational simulation of behavior of researched materials after building in the construction.
Development of environmental friendly materials
Keywords: Izolační materiály; přírodní vlákna; tepelně izolační a akustické vlastnosti; sorpční vlastnosti; technické konopí; len.; Insulation materials; natural fibres; thermal insulation and acoustic properties; sorption properties; technical hemp; flax.