Možnosti redukce emisí CO2 produkovaných při výrobě portlandských cementů. - Dobrovolný, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Tato bakalářská práce se věnuje snížení emisí CO2 při výrobě portlandských cementů pomocí příměsi II. druhu. Zkoumá možnosti využití skelného recyklátu jako hydraulicky aktivní látky, závislost pucolanity na dosaženém měrném povrchu a způsobu mletí. Takto vzniklá příměs je zkoumána z chemického, mineralogického a technologického hlediska.

This thesis is dedicated to reducing CO2 emissions in the production of portland cement with admixtures II. species. It explores the possibility of using recycled glass as hydraulically active substance dependence pucolanity on progress and how specific surface grinding. The resulting admixture is examined from the chemical, mineralogical and technological perspective.
Possibility to reduce CO2 emissions in the production of Portland cements.
Keywords: Emise CO2; portlandský cement; směsný cement; sklo; skelný recyklát; alkalicko-křemičitá reakce; pucolanita; měrný povrch; mletí; dezintegrátor.; CO2 emissions; portland cement; mixed cement; glass; recycled glass; alkali-silica reaction; pucolanita; specific surface; grinding; disintegrator.