Digitální textová steganografie - Pouč, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na rozbor vědní disciplíny zvaná steganografie, konkrétně digitální textovou steganografii. Cílem této práce bylo se seznámit s tímto oborem a podrobně prozkoumat metody z oblasti digitální steganografie. Součástí bakalářské práce bylo vybrat a implementovat vhodné metody pro skrývání informací v textových datech. Metody jež jsem si zvolil a naimplementoval jsem na závěr podrobil řadě automatizovaných testů a podrobné analýze. Provedeným výzkumem jsem zjistil, že zprávy ukryté těmito metodami dokáží být velmi špatně postřehnutelné, a jedná se tak o velmi spolehlivý způsob posílání důvěrných dat. Vytvořené řešení bylo zpracováno do přehledné tabulky, ve které lze vidět, že nepostřehnutelnost některých metod překonala hranici až 95 % a úspěšnost ukrytí krátkých zpráv u některých metod dosahovala téměř 100 %. Výsledky této práce umožňují zvolit vhodnou metodu pro nejspolehlivější vložení informace do textového souboru a zamezit tak nechtěnému dešifrování skryté zprávy.

This bachelor's thesis aims to identify the characteristics of a field of science called steganography, especially digital text steganography. The purpose of this study is to become acquainted with this field and analyze some of the methods of digital text steganography in a detail. Another objective of this bachelor's thesis was to choose and implement suitable methods for information hiding in text data. The chosen methods that were implemented were finally verified by automated tests and analyzed in detail. Based on the results of this research, it can be concluded that secret messages hidden by these methods can be very difficult to spot. The final statistics were processed into a comprehensible table, in which we can see, that perceptibility of some methods got over 95 % and success rate of hiding short messages reached almost 100 %. Based on the results of this study, we can choose a suitable method for the most reliable information hiding in the text file, so we can prevent unwanted decryption of a hidden message.
Digital Text Steganography
Keywords: Steganografie; skrývaní informací; změna textového souboru; bezpečnost; lingvistika; tajná komunikace; důvěrná data; Steganography; information hiding; text file moodification; security; linguistics; secret communication; confidental data