Automatické hodnocení stupně fermentace kakaových bobů - Sedlmajer, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Standardní metodou zjištění výsledné kvality fermentace kakaových semen je tzv. cut-test. Při tomto testu je kakaové semeno rozříznuto na 2 poloviny, a následně je posouzeno vysoce kvalifikovaným odborníkem. Vzhledem k obrovským objemům zpracovávaného kakaa je automatizace tohoto procesu pomocí strojového vidění nevyhnutelná. Tato práce se zabývá návrhem a vytvořením softwarových nástrojů, které to efektivně umožní.

Standard method for visual evaluation of the cocoa beans fermentation degree is cut-test. In this test cocoa beans are split into halves and high-skilled specialist evaluates them. As the amount of processed cocoa is significant, automation of this process by machine vision is inevitable. This thesis deals with this issue by proposing of an automated process and software tools to make it possible and effective.
Automatic evaluation of fermentation degree of cocoa beans
Keywords: kakao; kakaový bob; fermentace; cut-test; ANN; neuronové sítě; strojové vidění; zpracování obrazu; regrese; konvoluční neuronové sítě; automatické hodnocení kvality; detekce; identifikace; klasifikace; cocoa bean; cut-test; neural networks; artificial intelligence; machine vision; image processing; ANN; neural networks; regression; autonomous quality assessment; datastore optimization; detection; identification; classification