Letecký simulátor vytvořený v multi-agentním systému Jason - Punčochářová, Pavlína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Cílem této práce je vytvoření 2D leteckého simulátoru s využitím multi-agentního systému Jason a jazyka AgentSpeak. V tomto simulátoru budou letadla reprezentována agenty a jejich chování bude popsáno plány v jazyce AgentSpeak. Pomocí těchto plánů budou agenti demonstrovat různé typy chování jako je detekce a vyhnutí se kolizi, zaujmutí pozice nebo pronásledování. Výsledná aplikace se skládá ze dvou částí - simulačního modulu a uživatelského rozhraní. Simulační modul je jádrem simulátoru a je vytvořen v systému Jason. Uživatelské rozhraní poskytuje možnost řízení simulace a vytváření uživatelských simulačních modelů.

The aim of this work is to create a 2D flight simulator using Jason multi-agent system and AgentSpeak language. In this simulator, the aircrafts will be represented by agents and their behavior will be described by plans implemented in AgentSpeak language. Agents will use these plans to demonstrate different types of behavior such as detection and collision avoidance, the taking of a position or persecution. The final application consists of two parts - the simulation module and the user interface. Simulation module is the core of simulator and it is created in the Jason system. The user interface provides the possibility to control simulations and creating user simulation models.
Flight Simulator Based on Jason Multi-Agent System
Keywords: Letecký simulátor; multi-agentní systémy; Jason; AgentSpeak; agent; Flight simulator; multi-agent systems; Jason; AgentSpeak; agent