Antimikrobiální materiály na bázi nanostruktur s enzymy - Jurová, Bronislava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci antimikrobiálních gelů a krytů s obsahem antimikrobiálních složek a enzymů. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou antimikrobiálních látek, jejich strukturou a převážně enzymy s antimikrobiálním účinkem. Jsou zde uvedeny také metody, které se použily při jejich testování. Praktická část se zabývá testováním antimikrobiálních účinků extraktů ze skořice a hřebíčku, hřebíčkové silice, lysozymu a bromelainu proti Micrococcus luteus, Serratia marcescens a Candida glabrata. Z vybraného koření byly připraveny různé typy extraktů, konkrétně extrakty vodné a ethanolové v odlišném procentuálním zastoupení. Jednotlivé extrakty byly charakterizovány a dle celkového zastoupení fenolických látek byly vybrány nejlepší pro enkapsulaci do liposomových částic a gelů. Extrakty a enzymy byly také přidány do hydrogelu a nevlákenných krytů. Pro přípravu nevlákenných krytů byl použit roztok alginátu sodného a chitosanu. K testování antimikrobiálních účinků na dané mikroorganismy byla použita bujónová diluční metoda. Dále byla pomocí metody forcespinningu připravena nanovlákna na bázi PHB. Tato nanovlákna byla obohacena hřebíčkovou silicí a byla sledována jejich antioxidační aktivita.

This bachelor thesis is focused on the preparation and characterization of antimicrobial gels and coatings containing antimicrobial components and enzymes. The theoretical part deals with a brief description of antimicrobial substances, their structure and mainly enzymes with antimicrobial effect. The methods used in the testing are also listed here. The practical part deals with testing the antimicrobial effects of extracts from cinnamon and cloves, clove essential oil, lysozyme and bromelain against Micrococcus luteus, Serratia marcescens and Candida glabrata. Various types of extracts were prepared from the selected spices, namely aqueous and ethanol extracts in different percentages. The individual extracts were characterized and, according to the total proportion of phenolic substances, the best ones were selected for encapsulation in liposome particles and gels. Extracts and enzymes were also added to the hydrogel and non-fibrous covers. A solution of sodium alginate and chitosan was used to prepare non-fibrous covers. A broth dilution method was used to test the antimicrobial effects on the given microorganisms. Furthermore, nanofibers based on PHB were prepared using the forcespinning method. These nanofibers were enriched with clove essential oil and their antioxidant activity was monitored.
Antimicrobial materials based on nanostructures with enzymes
Keywords: Antimikrobiální látky; enzymy; antimikrobiální aktivita; liposomy; Antimicrobials; enzymes; antimicrobial activity; liposomes