Zásobníky nástrojů a vřetena CNC strojů s automatickou výměnou nástrojů - Stoupenec, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá automatickou výměnou nástroje v CNC stroji. V první části práce jsou popsány typy zásobníků na nástroje a základní principy výměny nástroje. Další část se zabývá jednotlivými typy vřeten. Poslední část pojednává o výběru vhodného stroje pro výrobu čtyř různých vzorových součástek.

This bachelor´s thesis deals with automatic tool change in a CNC machine. In the introductory part, types of tool storages and basic principles of tool change are described. Next part deals with description of spindle types. In the last part, suitable machines for the manufacture of four different model parts are chosen.
Problems CNC machines: Magazine, spindle, change of tools
Keywords: CNC stroj; nástroj; automatická výměna nástroje; zásobník nástrojů; vřeteno.; CNC machine; tool; automatic tool change; tool magazines; spindle