Lávka tvořená předpjatým pásem s obloukem - Glajcar, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Předmětem diplomové práce je návrh lávky přes dané koryto řeky. Hlavní náplní je návrh a výpočet předpjatého pásu s obloukem, které tvoří hlavní nosnou konstrukci lávky. Oblouk tvoří dva půdorysně zakřivené samostatné, betonové oblouky spojené s předpjatým pásem ve vrcholu. Výpočet účinků zatížení je proveden pomocí výpočetního software Midas Civil 2011, následné posudky pomocí programu EXCEL nebo ručně výpočtem. Návrh předpětí, vyztužení prvků v podélném směru, vyztužení desky v příčném směru je podle EUROKÓDU. Výpočet je proveden včetně časová analýzy.

The subject of this master’s thesis is the design of footbridge across the river. The main objective is to analyse the superstructure which is formed by a stress ribbon and arch. The arch consists of two separate plan curved concrete arches and is associated with stress ribbon in the top. The analysis of the structure has been performed using MIDAS CIVIL 2011 software. Simplified calculations by hand or by EXCEL have been also carried out. Design of the superstructure's elements, pre-stressed tendons and reinforcement has been done according to EUROCODE. In the analysis, time dependent effects have been also taken into account.
Footbridge formed by a stress ribbon and arch
Keywords: lávka; předpjatý pás; betonový oblouk; pedestrian bridge; stress ribbon; concrete arch