Optimalizace provozu indukční pece ve slévárně Vsetín - Trachta, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Cílem této práce je optimalizace provozu indukční pece ve slévárně společnosti PROMET FOUNDRY a.s. V této slévárně jsou instalovány dvě indukční tavící pece o shodné konstrukci, které mohou pracovat buď v režimu tavení, či v udržovacím režimu. V režimu tavení pak může pracovat nejvýše jedna pec. Pece jsou zapojeny jako jednofázové a způsobují značnou nesymetrii v distribuční soustavě. V oblasti slévárny je malá distribuční síť provozovaná společností Zásobování teplem Vsetín a.s. Odběr slévárny je natolik dominantní, že si v roce 2009 nechala společnost Zásobování teplem Vsetín provést od Laboratoře diagnostiky výkonů, jež je součástí katedry elektrotechniky Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava, měření s názvem Prošetření příčin zvýšeného odběru jalové elektřiny při přechodu z dodávky na odběr elektřiny. Výsledkem tohoto elaborátu je zjištění, že se v distribuční síti v oblasti Jiráskova ve Vsetíně vyskytují zvýšené hodnoty jalového výkonu způsobené nesymetrickým zatížením. Dalším závěrem je to, že je nutné vyhledat zákazníka způsobujícího nesymetrii a nařídit mu relevantní opatření. Posledním krokem je zjištění, zda lze takovéto zařízení účinně symetrizovat. Následně bylo prokázáno, že původcem tohoto nesymetrického zatížení je právě slévárna Promet foundry a bylo by vhodné symetrizovat její odběr. Proto slévárna Promet Foundry oslovila firmu Autel a.s. se zadáním na odstranění příčin této nesymetrie způsobené provozem současných pecí s minimálními náklady a co nejmenším dopadem jak na provoz, tak i na provozně stavební zásahy v areálu firmy. Tato práce se tedy bude zabývat několika tématy, jejichž výsledkem bude představení použité ohřívací technologie, představení společnosti a provozu fungujícího zařízení a následné návrhy možného odstranění nesymetrie potažmo snížení hodnoty jalového výkonu, který je odebírán ze sítě. V práci bude popsáno několik způsobů, které se používají v průmyslu na symetrizaci odběrů. Následně bude provedena volba vhodného symetrizačního zařízení a výpočet jeho parametrů.

The aim of this work is optimalisation of induction furnace in foundry for company PROMET FOUNDRY a.s. The company has two induction furnances. There are installed as identical construction. They have 2 modes of operation. First mode is founding and second mode is mode, where is temperature in maintain mode. Only one induction furnance can work in the founding mode at a time though. Inducion furnances are in the single-phase connection and they cause unbalance in the distribution network. Near the foundry there is a small network area whitch it is operated by company Zásobování teplem Vsetín a.s. The consumption of electrical energy in foundry so big, that in the year 2009 was made elaborate for Zásobování teplem Vsetín a.s. It was write at Laboratoře diagnostiky výkonů (Laboratory of performance diagnostics), which is a part of Electrotechnic Department at Technical Univarsity of Ostrava. The ordered study was named “Verification of causes of increased reactive energy consumption during transition from electricity delivery to electricity consumption”. The conclusion of this assignment confirms that in distribution network in the Jiráskova area in Vsetín there is unbalance of electrical energy and there is high part of reactive power. The next conclusion is crucial to find the customer who made the unbalance and to set relevant remedy. The last step will be the identification whether such device can actually be effectively balanced. It was subsequently proved that the Promet Foundry was causing the unbalance and that balanced consumption would be reasonable. Promet Foundry thus addressed Autel a.s. company with an inquiry to make a study of removing the causes of the unbalance which is caused by current induction furnaces operation at a minimum possible cost, least possible influence on the performance and minimum construction changes concerning the building. In this thesis there will be some topics. The result of which will be introducing of used heating technology, introducing of company and of effective plant performance and subsequent suggestions of possible unbalance removal or reactive power decrease. Several ways which are being implemented in the industry in order to balance consumption will be described. A suitable balancing plant will be subsequently chosen and its parameters will be calculated.
Optimalization of Induction Furnace Operation in foundry Vsetín
Keywords: nesymetrie; symetrie; transformátor; indukční ohřev; tavba; udržování; kelímková indukční pec; parametry; manipulace; specifikace; analýza; frekvence; ovládací panel; indukční odběr; kapacitní odběr; kompenzace; výkon; proud; napětí; distribuce; fáze; přímý ohřev; vsázka; elektromagnetická energie; vlnění; vířivé proudy; vypínač; obvod; unbalance; balance; transformer; induction heating; heat; coreless induction furnace; parameters; manipulation; specifications; analyse; frequence; control panel; inductive sampling; capative sampling; compensation; power; current; voltage; distribution; phase; direct firing; charge; electromagnetic energy; wave motion; eddy currents; switch; circuit