Ionizující záření v terapii - Šipka, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této práce je seznámit čtenáře se základy problematiky elektromagnetického a ionizujícího záření, s jejich účinky na biologické tkáně a s druhy ionizujících záření užívaných v terapii. Věnuje se i lékařským postupům plánování radioterapie a postupům při samotné terapii. Součástí bakalářské práce je vlastní aplikace Radiation Calculator vytvořená v programovém rozhraní MatLab. Aplikace modeluje výsledné pole záření, při nastavení různých parametrů.

The goal of this thesis is to familiarize readers with the basics of the problem of electromagnetic and ionizing radiation, with its effects on a biological tissues and with types of ionizing radiations used in a therapy. It deals with a medical procedures in therapy planning and with procedures during therapy itself. Part of this Bachelor’s thesis is an application Radiation Calculator processed in MatLab software. Application is modeling the resulting radiation field while setting various parameters.
Radiotherapy
Keywords: Ionizující záření; radioterapie; ozařování; dávka; radioaktivita; plánování terapie; nemoc z ozáření; Ionizing radiation; radiotherapy; radiation; dose; radioactivity; therapy planning; radiation syndrome