Stavba 5ti osých frézovacích strojů - Andrýsek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce je zaměřená na pětiosá frézovací centra. V první části je krátce popsána historie vývoje, dále základní kinematické rozdělení a přehled základních částí těchto strojů. Dále jsou popsány metody zjišťování tuhosti stroje a výpočet rozběhu vřetene. Práce se také krátce zabývá snižováním energetické náročnosti obráběcích strojů a inteligentními systémy, bez kterých se dnešní stroje již neobejdou. V druhé části práce jsou zvoleny tři stroje od různých výrobců a porovnány jejich nabízené komponenty a celkové vlastnosti. V poslední části práce je výpočet pro návrh pohonu vřetene, pro zvolený materiál a nástroje.

This work is focused on the five-axis milling machines. The first section shortly describes the history of development, basic kinematic distributions and overview of the basic components of these machines. There are also described methods of detecting machine stiffness and calculation of the acceleration of the spindle. Work is also briefly engaged in reducing the energy demand of machine tools and intelligent systems, without which today's machines can not work already. In the second part are selected three machines from different manufacturers and compares their offered components and overall performances. The last part describes the calculation for the design of the drive spindle for the selected material and tools.
Building of 5-axis milling machines
Keywords: Pětiosé frézování; inteligentní technologie; porovnání strojů; MCU 700VT 5X; VARIAXIS i800; DMU 85 FD Mono Block.; Five-axis milling; smart technology; compered machines MCU 700VT 5X; VARIAXIS i800; DMU 85 FD Mono Block.