Možnosti propojení reálného řídícího systému do prostředí virtuální reality - Holešovský, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato práce se zabývá možnostmi propojení reálného řídicího systému s prostředím imersní virtuální reality. V první části jsou zmíněny možnosti pohybování modelu v IC.IDO. Dále se rešerše zabývá komerčními způsoby získávání dat z řídicího systému Sinumerik 840D sl a následně naprogramovatelnými způsoby tj. bez nutnosti dokupování dalších licencí nebo softwaru. V experimentální části byly napsány dva g-kódy. Jeden pro posuv stroje v ose x a druhý pro čtení polohy stroje v ose x v závislosti na čase. Pro IC.IDO byl vytvořen skript, který podle naměřených dat z řídicího systému pohybuje modelem v IC.IDO.

This thesis deals with options of connecting the real control system to the immersive virtual reality system. Options of moving an object in IC.IDO are mentioned in the first part of the thesis. The theoretical part deals with commercial types of gaining data from control systém Sinumerik 840D sl and with programmable types of gaining data which means that there is no need to buy other licenses or software. Two g-codes were made in the experimental part. The first one provides feed of the machine in x axis and the second one reads position of the x axis of the machine and actual times. A script for IC.IDO which moves a model in IC.IDO exactly as the machine moved was written.
Connectivity control system to virtual reality system
Keywords: IC.IDO; IDO skript; virtuální realita; Sinumerik 840D sl; synchronní akce; příkaz WRITE; Siemens Integrate for production; IC.IDO; IDO script; virtual reality; Sinumerik 840D sl; synchronized actions; WRITE command; Siemens Integrate for production