Návrh systému otevírání poklopu - Zbořil, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato práce se zabývá návrhem poklopu, který je určený k zadláždění či zatravnění, a jeho otevíracího mechanismu. Poklop má atypické rozměry a jsou na něj kladeny požadavky na maximální průhyb. Víko poklopu se bude plnit okolním materiálem, bude tedy velmi těžké. Proto cílem práce je navrhnutí otevíracího mechanismu, který umožní otevírání těžkého poklopu jednou osobou a ověření pevnosti poklopu z hlediska deformací. V práci jsou shrnuty potřebné informace pro návrh poklopu a jeho otevíracího mechanismu. Práce je vhodná pro každého, koho by zajímala problematika návrhu otevíracího mechanismu poklopu.

This work tries to design a cover that is suitable for paving or grassing and its opening mechanism. The hatch has atypical dimensions and there are requirements for maximum deflection on the roads. The lid of the cover will be filled with the surrounding material, so it will be very heavy. Therefore, it is necessary to look for an opening mechanism that opens the heavy cover with one possible and available deformation strength of the cover. The work summarizes the necessary information for the design of the cover and its opening mechanism. The work is suitable for anyone who would be interested in the design of the cover opening mechanism.
Design of the hatch opening system
Keywords: Poklop; Otevírací mechanismus; Plynové vzpěry; Kolejnicový mechanismus; MKP; Návrh poklopu; Cover; Opening mechanism; Gas struts; Rail mechanism; FEM; Cover design