Monitoring a měření energetických veličin na vodárenských objektech - Hála, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Bakalářská práce se zabývá řešením konkrétního problému z oblasti Smart meteringu. Cílem této práce je navrhnout inovaci měření spotřeby elektrické energie na rozlehlých objektech vodáren, které spravuje Vodárenská a.s. divize Brno venkov. Tato práce obsahuje analýzu současného stavu odečtu z elelektroměrů a výhled na jeho optimalizaci. Dále práce obsahuje rešerši na téma smart metering, která obsahuje popis jednotlivých vrstev systému dálkového odečtu z elektroměrů. Druhá polovina této práce zahrnuje návrh konkrétních přístrojů, topologie odečtové sítě a ekonomickou analýzu. Ta porovnává náklady spojené s realizací projektu s možnými úsporami a pomocí zvolených finančních matematických metod hodnotí ekonomickou efektivnost investice.

This Bachelor thesis deals with solution of an exact Smart metering problem. The goal of this thesis is to offer an electrical energy measurement innovation that deals with widespread waterworks objects maintained by Vodárenská a.s. Brno-venkov division. The paper contains an analysis of the current state of reading of electricity meters and the outlook on optimization. The paper also focuses on solving the smart metering problem and contains a description of individual layers of remote reading of electricity meters. The 2nd half of the paper focuses on the specific devices selection and design of data reading topology. An Economical analysis compares costs of project realization with possible savings with the help of chosen methods of financial analysis evaluates the economic effectiveness of an investment.
Monitoring and Measuring of Power Quantities in Waterworks Facilities
Keywords: Smart metering; podružné měření; elektroměry; monitorování; AMM; přenos dat; Smart metering; Submetering; electrometers; monitoring; AMM; data transfer