Design městského elektrokola - Sojka, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Předmětem této diplomové práce je design asistovaného městského elektrokola – tzv. pedelec. Cílem bylo navrhnout takový design, který bude splňovat jak požadavky zadavatele práce, tak kritéria nadčasového designu za použití moderních materiálů a technologií. Výsledkem je návrh, který ve srovnání s běžně prodávanými elektrokoly, vyniká především výrazně lepším rozložením hmotnosti a uživatelským komfortem. Práce je řešena po designérské, technické, ergonomické, psychologické a také ekonomické stránce. Diplomová práce má 84 stran.

The subject of this diploma thesis is design of electric assisted city bicycle – so called pedelec. The aim was to propose a design that will meet both the requirements of clientwork and the criteria of timeless design with modern materials and technology. The result is a design which, compared to commercially available electric bikes, stands out with much better weight distribution and user comfort.The thesis is soluted by design,technical, ergonomic, psychological and economic terms. Diploma thesis has 84 pages.
Design of city-electric bicycle
Keywords: Elektrokolo; design; pedelec; jízdní kolo; cyklistika; Electrobike; design; pedelec; bicycle; cycling