Výroba a vlastnosti vysokopevných litin v litém stavu - Bořilová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Diplomová práce se zabývá výrobou vysokopevné litiny v litém stavu, tedy bez nutnosti tepelného zpracování. V první části je vypracována rešerše, ve které jsou popsány možné struktury litiny s kuličkovým grafitem. Dále je představena výroba vysokopevné litiny pomocí tepelného zpracování a následně výroba vysokopevné litiny v litém stavu. Součástí práce je experiment prokazující možnost výroby takové litiny.

The diploma thesis is focused on production of high-strength cast iron in the cast state, where the heat treatment is not needed. In the first part there is a description of possible structures of ductile iron. Then the production of heat treated high-strength ductile iron and the production of high-strength ductile iron in the cast state are presented. There is an experiment included to demonstrate the possibility of this technology.
Production and properties of high-strength cast irons in the cast state
Keywords: litina s kuličkovým grafitem; ausferit; bainit; legování; nikl; molybden; ductile iron; ausferrite; bainite; alloying; nickel; molybdenum