Analýza vlivu výrobní technologie na užitné vlastnosti části redukčního ventilu - Novotný, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Předkládaná práce je zaměřena na porovnání aktuálně užívané technologie výroby redukčních rezistorů, tedy elektroerozivní obrábění v kombinaci s pájením na jedné straně a využití vhodné aditivní technologie na straně druhé. Kromě čistě technologických aspektů, jakými jsou jednotlivé procesy výroby nebo jejich příprava, jsou dále porovnány i ekonomické aspekty doplněné o posouzení dodacích časů hotových dílů. Analýze je podroben i environmentální dopad obou přístupů výroby. Jednotlivá porovnání jsou základem pro posouzení, zda nahrazení konvenčního přístupu výroby aditivní technologií je v tomto případě výhodné. Výsledky tohoto posouzení je možné následně využít pro budoucí aplikace uvažovaných aditivních přístupů výroby v případě podobných součástí.

The present work is focused on the comparison of the currently used technology for the production of reducing resistors, i.e. electroerosive machining in combination with soldering on one side and the use of a suitable additive technology on the other hand. In addition to the purely technological aspects, such as the individual production processes or their preparation, economic aspects are also compared, supplemented by an assessment of the delivery times of the finished parts. The analysis is carried out The environmental impact of both production approaches is also analysed. The individual comparisons form the basis for to assess whether the replacement of the conventional manufacturing approach by additive manufacturing is advantageous in this case. The results of this assessment can then be used for future applications of the considered additive manufacturing approaches for similar components.
Analysis of Influence of Manufacturing Technology on Utility Properties of a Reducing Valve Part
Keywords: Aditivní technologie; DMLS; Elektroerozivní obrábění; pájení; rezistor; Additive manufacturing; DMLS; Electrical discharge machinig; brazing; resistor