Kryptovirologie - Kubík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato diplomová práce se zabývá studiem relativně nové oblasti počítačové bezpečnosti, která se specializuje na propojení kryptografie s počítačovými viry - Kryptovirologie. Jsou zde analyzovány techniky spojení počítačových virů s moderními kryptografickými algoritmy, způsoby šíření virové nákazy počítačovými sítěmi a také možnosti současných virů a podobných hrozeb. V textu je diskutována nejen problematika kryptografie a klasických virů, ale také metody používané při designu kryptovirů, včetně technik, na nichž je typický kryptovirální útok založen. Jako důkaz proveditelnosti a reálnosti zde popisovaných hrozeb vznikl demonstrační program, který byl implementován s ohledem na splnění základních požadavků kladených na kryptovirus.

This thesis is focused on a relatively new branch of computer security called Cryptovirology. It uses cryptography and its principles in conjunction with designing and writing malicious codes (e.g. computer viruses, trojan horses, worms). Techniques such as viral propagation through computer networks, capabilities of current viruses and similar threats are described. Beside cryptography and computer viruses, design of the cryptovirus and methods of a cryptoviral extortion attack along with their related potential are also analyzed below in this paper. As a proof of the concept in the given area of cryptovirology, a demonstrational computer program was written. The program was implemented with the respect to the satisfaction of the essentials set to the cryptovirus.
Cryptovirology
Keywords: virus; šifra; kryptografie; algoritmus; kryptografický klíč; bezpečnost; počítačová síť; virus; ciphertext; cryptography; algorithm; cryptographic key; information security; computer network