Analýza zavádění robotických pracovišť z hlediska koncového uživatele se zaměřením na současné trendy automatizace - Mironov, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato závěrečná práce se věnuje procesu zavádění robotických pracovišť. Charakterizováním, analýzou a optimalizací jednotlivých kroků, které musí koncový uživatel, potažmo zákazník, podstoupit při realizaci takovýchto pracovišť. Je sestaven soubor doporučení, který vede k realizaci úspěšného projektu robotizace. V první části jsou popsány a definovány jednotlivé automatizační prvky od samotného robotického ramene, přes napájení až po řídicí systémy. Následně se popisují krok po kroku jednotlivé úkony, které jsou s takovýmto zaváděním spojeny a součástí tohoto popisu je vyhodnocení přínosu vybraných technologií inovativních sestav v porovnání s jejich nevýhodami a přidané obtíži při zavádění. Výstupem práce je zhotovení jednoduchého návodu pro koncového uživatele.

This thesis dedicates itself to implementation of robotic workplaces. Characterization, analysis and optimalization of each step, that must be undertaken by end user when realizing such workplace. Table of recommendations, that lead to successful implementation of robotic workplace is put together. Firstly, all automation components are described and defined, beginning with robotic arm, through energy source and ending with control systems. Step by step actions undertaken in order to complete such implementation are described in following chapter, including chosen technologies used in innovative assemblies in comparison to their downsides and difficulties with implementation. The output of this thesis is a simple guide for end user.
Analysis of the introduction of robotic workplaces from the point of view of the end user with a focus on current automation trends
Keywords: Projektové řízení; robotika; kolaborativní robot; Průmysl 4.0; Project management; robotics; collaborative robot; Industry 4.0