Přenos přesného času a stabilní frekvence optickou sítí - Girt, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem problematiky přesného času a stabilní frekvence. V práci je rozebráno, co čas a frekvence je, jejich vlastnosti a způsoby přesného generování. Dále jsou zde uvedeny různé možnosti přenosu přesného času a stabilní frekvence s důrazem na využití přenosu optickými vlákny. V praktické části je uvedena do provozu aparatura pro analýzu vlivu teplotních změn na přenos přesného času se záznamem hodnot zpoždění. Na monitorování teplotních změn vlákna je využito zařízení postavené na platformě Arduino. Pro zjištění stability přenosu frekvence v měnících se podmínkách teplotní komory je vytvořeno zapojení využívající vysoce koherentního laseru.

Diploma thesis focuses on the theoretical analysis of precise time and stable frequency transfer. It describes what time and frequency is, their properites and options of their generation. Next part deals with different possibilities of time and frequency transfer especially using fiber optics. In the practical part equipment for analysing effects of temperature changes on precise time transfer is puted into operation. Arduino platform is used for monitoring temperature changes on fiber. For testing of frequency stability in variable temperature conditions of environmental chamber device is created using highly coherent laser.
Transmission of accurate time and stable frequency through the optical network
Keywords: Optické vlákno; přenosové zpoždění; přesný čas; sekunda; stabilní frekvence; teplota; Optical fiber; transfer delay; precise time; second; stable frequency; temperature