Využití testů s destruenty pro ekotoxikologické hodnocení kvality půd - Rábová, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Náplní této práce bylo stanovení aktivity dehydrogenázy vzorků matric, které mohou vstupovat do životního prostředí a využití ekotoxikologických testů za účelem posouzení kvality takto ovlivněné půdy. Byly sledovány účinky vzorků kalu, biouhlu, dvou vzorků ze skládky a vzorku sedimentu. V rámci ekotoxikologie byly zařazeny testy na destruentech, tedy testy únikového chování (organismus Eisenia fetida a Folsomia candida), testy akutní, chronické a reprodukční toxicity (organismus Eisenia fetida) a testy inhibice růstu kořene salátu Lactuca sativa. Výsledky poukazují na to, že testy aktivity dehydrogenázy slouží jako vhodné doplnění ekotoxikologických testů. Poskytují cenné rozšiřující informace o kvalitě půdy a působení vzorku po aplikaci na půdu. Nejméně příznivý vliv na aktivitu enzymu a vitalitu organismů měl vzorek sedimentu, a to jak při stanovení aktivity dehydrogenázy, tak v ekotoxikologických testech. Dále bylo zjištěno, že biouhel jako produkt úpravy čistírenského kalu je pro organismy méně toxický než původní kal.

The aim of this diploma thesis was to determine the dehydrogenase activity of matrix samples that can enter the environment and the use of ecotoxicological tests to assess the quality of the affected soil. The effects of sludge, biochar samples, two landfill samples and a sediment sample were monitored. Ecotoxicology included tests on decomposers - tests of avoidance behavior (Eisenia fetida and Folsomia candida), acute, chronic and reproductive toxicity tests (Eisenia fetida) and Lactuca sativa root growth inhibition tests. The results indicate that dehydrogenase activity assays serve as a suitable complement to ecotoxicological tests. They provide valuable additional information on soil quality and sample effect after application to soil. The sediment sample had the least favorable effect on the activity of the enzyme and the vitality of the organisms, both in the determination of dehydrogenase activity and in ecotoxicological tests. Furthermore, it was found that biochar as a product of sewage sludge treatment is less toxic to organisms than the original sludge.
Using tests with destruents for ecotoxicological evaluation of soil quality
Keywords: Kvalita půdy; DHA; ekotoxikologické testy; Eisenia fetida; Folsomia candida; Lactuca sativa; Soil quality; DHA; ekotoxicological tests; Eisenia fetida; Folsomia candida; Lactuca sativa