Překladač generující cílový kód odolný proti zpětné analýze - Jabůrek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Práce se zaměřuje na návrh nového programovacího jazyka a implementaci jeho překladače. Kromě toho se zabývá tvorbou a studií jak známých, tak i nových metod zabezpečení generovaného kódu proti zpětné analýze. Rozšířené i nové techniky ochrany jsou implementovány přímo jako součást překladače. Součástí nového jazyka jsou navíc nezvyklé programové konstrukce, které nejen zlepšují jeho použitelnost k programování, ale také nabízí další možnosti pro obfuskaci jím generovaného kódu. Výsledkem je funkční překladač jazyka a jeho studie, která ukazuje a zhodnocuje vliv implementovaných metod na zabezpečení kódu a jejich dopad na vlastnosti programů za běhu. Výsledný překladač a jazyk mohou být použity a dále rozvíjeny pro účel generování zabezpečených spustitelných souborů bez nutnosti provádění dalších úprav po překladu.

This thesis focuses on designing a new programming language and the implementation of its compiler. Besides that, it deals with creating and studying commonly used and new methods of securing generated code against reverse analysis. Both the widespread and the new protections are implemented directly as parts of the compiler. Another part of the new language are unusual program structures, which not only better its usability for programming but also offer further options for obfuscating generated code. The result is a functioning language compiler and its study, which shows and evaluates the effects of implemented methods on code security and their influence on programs during runtime. The resulting compiler and language can be used and further developed for the purposes of generating secured executables without the need for additional processing afterwards.
Compiler generating the target code secured against reverse analysis
Keywords: jazyky; překlad; generování kódu; zpětná analýza; dekompilace; obfuskace; řídicí struktury; languages; compilation; code generation; reverse analysis; decompilation; obfuscation; control flow structures