Materiály a komponenty pro lithno-iontové zdroje proudu - Jirák, Tibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Disertační práce se zabývá elektrodovými materiály a komponenty pro lithno-iontové zdroje proudu. Konkrétně se jedná o dva typy materiálů, nanostrukturovaný Li4Ti5O12 s vnitřním spinelovým uspořádáním a LiCoO2 s vrstevnatou strukturou. Byly zkoumány elektrochemické vlastnosti, strukturní a prvkové charakteristiky s důrazem na technologicky nový materiál Li4Ti5O12 jeho využití v praxi. Dále se práce zaměřuje na vliv příměsových látek a elektrolytů na vlastnosti elektrodových materiálů obsahující jako aktivní složku výše uvedené chemické sloučeniny. Nízká výrobní cena, environmentální bezpečnost a obdržené výsledky elektrochemických měření a strukturních analýz poukazují na široké možnosti uplatnění materiálu Li4Ti5O12 v oblasti elektrochemie.

The dissertation thesis deals with electrode materials and components for lithium-ion power sources. The thesis works with two different kinds of materials, concretely nanostructured Li4Ti5O12 with spinel basis and LiCoO2 with layered structure. The electrochemical properties, structure and element analysis and utilization possibilities in electrochemical industry of new technological electrode material Li4Ti5O12 were investigated. The influences of admixtures and electrolytes on characteristics of electrode materials with aforesaid active masses were also examined. Low cost price, environmental safety and obtained results of electrochemical measurements and structure analysis refer to wide possibilities of usage electrode material Li4Ti5O12 in the field of electrochemistry.
Materials and Components for Lithium-Ion Power Sources
Keywords: lithno-iontové akumulátory; Li4Ti5O12; LiCoO2; Li-ion; elektrodový materiál; komponent; aprotický elektrolyt; interkalace; lithium; lithium-ion accumulators; Li4Ti5O12; LiCoO2; Li-ion; electrode material; component; aprotic electrolyte; intercalation; lithium