Vertikální česle - Kovář, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cílem diplomové práce je konstrukční návrh vertikálních česlí s lisem shrabků pro typovou šachtu 501 hloubky 3200 milimetrů. Součástí šachetního systému je atypické dno se dvěma přítoky a jedním odtokem odpadní vody. Těmto požadavkům byly přizpůsobeny rozměry i tvar celé konstrukce. Diplomová práce je rozdělena do několika částí, ve kterých je postupně zpracován návrh konstrukce česlí s příslušenstvím, úprava šachetního dna a ukotvení vertikálních česlí.

Target of master thesis is constructional design of vertical rack with press of screenings for shaft type 501 up to 3200 mm deep. Part of this shaft system is atypical bottom with two inflows and one outflow of sewage water. According to these requirements there ware adapted dimensions and shapes of whole construction. Master thesis is divided into several parts, where is disposed construction design of rack with supplement, modification of shaft bottom and embedment of vertical rack.
Vertical rack
Keywords: vertikální česle; mechanické předčištění odpadních vod; lisování shrabků; šachetní systém 501; vertical rack; mechanical sewage purification; pressing screenings; sewage canal 501